(Buttelius Käftis Transparansis)
Med sina transparenta käftar gapar Glappkäften över mycket. Och fångar mycket. Bytet upptäcker faran sent. Men inte varje gång. Bytets räddning var allt som oftast att Glappkäften inte hade förstånd att hålla käften, den kunde föra ett förfärligt oväsen när den for fram. Då blev det ingen midda.
Flaskfiskarna har visats på
- Ekocentrum i Göteborg
- Naturum Kosterhavet
- Västehavsveckan
Konstnär Nina Romanus
Flaskfiskar och plastplankton är talrika släkten. Plastic Witness utställning visa en fantasifull marin fauna som vi inte vill ska frodas och som vi hoppas i framtiden kommer vara utdöd. Utställningen visas på Naturum Kosterhavet, maj-juli. En plats där du också kan lära dig fakta om havet och dess invånare.
Under Västerhavsveckan visades delar av utställningen på Björholmen, Tjörn i Klåvas Pop-upp galleri.
Allt i utställningen är gjort av vanlig hushållsplast, sånt som vi hittar i vanliga hem och vanligtvis kallar skräp.
- en utställning på Ekocentrum i Göteborg
Ett hav av plast
… en flaskpost till framtiden.
En flaskpost med berättelsen om Flaskfiskar.
Släktet Flaskfisk är osannolikt talrika då denna flaskpost skickas.
Ett släkte som i den tid då flaskposten landar kommer att vara utrotat.
Flaskfisk, som man i denna framtid, endast kan se rester av i djupt liggande bottensediment.
Det uråldriga släktet Broskfisk och de lika överlevnadsstarka Benfiskarna fortlever men Flaskfiskarna är utdöda. Under 2000-talet förutspåddes Flaskfiskarnas undergång. Frågan var bara när. På 2000-talet blev Flaskfiskens beståndsdelar så värdefulla att de fiskades hårt. Man uppfann ständigt nya metoder för att effektivare kartlägga de stora stimmens förflyttningar med havsströmmarna. Med ständigt nya metoder och nya, innovativa tekniska lösningar fångade man så väl de fullvuxna exemplaren som yngel. Man fullständigt dammsög oceanerna för att komma åt den åtråvärda fångsten! Detta samtidigt som Flaskfiskarnas föda sinade. Tillflödet av näring från de samtida civilisationerna ströps sakta. Flaskfiskarna dog ut.
Många arter ur släktet Flaskfisk har rekonstruerats. Dessa kan du studera närmanre på utställningen!
Några hittar du också på Instagram @plasticwitness.
--------
Läs i GU jornalen, Göteborgs universtits tidning
… är något framtida generationer inte ska ärva. Ett hav där plast är vanligare än plankton, alger, tagghudingar, blötdjur, nässeldjur och fisk är ingen framtid.
Vi måste hålla i den plast vi tillverkar så att den används.
Att den inte blir skräp.
Och aldrig, aldrig landar i havet.
… så kan det se ut i våra hem. Vi har många, många prylar av plast.
I vissa fall är plast det optimala materialet; det är hygieniskt, starkt, böjligt, färgglatt…
Men vad händer sen?
Utställningsbilder
Flaskfiskar och plastplankton
I samma lokaler som informationsutställningen om nationalparken Kosterhavet visades utställningen om Flaskfiskar och Plastplankton i tre månader sommaren 2022.
Fiskar, plankton och fotografier fyllde rummet som också hade en underbar utsikt mot havet själv. De tre bärande delarna i utsällninge var en fotovägg, ett stort stim flaskfiskar som ”simmade” i rummet och plankton som ett filter ut mot havet. Beskrivningar av alla fisk- och plantonarter monterades under bilderna.
Bilderna visar utställningen i olika versioner, från Naturum Kosterhavet och Björholmen
Utställningen "Plast i havet – en flaskpost till framtiden" producerades av Ekocentrum i Göteborg. Utställningen var en del av Ekocentrums projekt Plast i havet – från skräp till resurs. Projektet omfattar utöver utställningen bland annat en serie webbinar och en ny webbsite. Det var i denna produktion som flaskfiskarna först såg dagens ljus.
Plast i havet – från skräp till resurs
Läs om Ekocentrums verksamhet och programmet för "Plats i havet"
© Copyright Nina Romanus